воскресенье, 31 марта 2013 г.

Чи потрібно робити ремонт перед продажем квартири?




Це питання хвилює багатьох людей. Їх побоювання цілком зрозумілі. З одного боку, квартира у відмінному стані буде користуватися великим попитом, але, з іншого, ремонт неминуче збільшує вартість нерухомості (в середньому, на 8 - 10%), тому може статися так, що виникнуть певні складнощі з пошуком покупця. Саме з цієї причини фахівці радять ретельно прорахувати всі витрати і з'ясувати, чи окупляться заплановані роботи при реалізації квартири.

Головна складність полягає в тому, що при купівлі житла люди, в першу чергу, звертають увагу на місце розташування будинку, розвиненість інфраструктури, близькість до метро і тому подібні критерії вибору. Ремонт же виступає лише приємним бонусом. Іншими словами, продати квартиру після капітальних робіт вийде лише в тому випадку, якщо новий власник зацікавлений жити саме в цьому районі. Якщо такого бажання у нього немає, то ситуацію не виправить навіть самий сучасний ремонт.

Розмах ремонту також треба співвіднести з класом житла. Багато продавців роблять одну й ту ж поширену помилку: роблять якісний, дорогий ремонт у квартирах, які призначені для людей з невеликим рівнем доходів. Тим самим, вони заганяють себе в пастку, адже в більшості випадків витрати просто не окупляться через низький попит. Елітний ремонт на ринку вторинного житла буде виправданий лише у виняткових випадках, наприклад, при продажі нерухомості в історичному центрі міста. У всіх інших ситуаціях в ньому немає ніякої необхідності, оскільки більшість людей вирішать, що купити квартиру в новобудові їм буде куди вигідніше, ніж зв'язуватися з житлоплощею за завищеною ціною в старому будинку.

Варто відзначити, що в деяких ситуаціях ремонт все ж може зіграти на вашу користь. Так, наприклад, існує чимало агентств, викуповують нерухомість для її подальшої здачі в оренду. Таким компаніям вигідно відразу пускати житло в оборот, тому вони можуть піти на додаткові витрати. Косметичний ремонт також необхідний квартирам, які були затоплені сусідами зверху або пережили невелику пожежу. Втім, навіть при такому розкладі захоплюватися не варто. Оскільки продаж квартир на вторинному ринку має безліч нюансів, кращим рішенням стане усунення найпомітніших недоліків. Вам потрібно лише «освіжити» квартиру, привести її в божеський вигляд. Якщо покупець вирішить, що цього недостатньо, всі інші роботи він спланує сам, залежно від своїх особистих вимог і побажань.

Комментариев нет:

Отправить комментарий